Ett lackmustest för agilitet

Jag hör många som säger att deras projekt är agila. Vad jag har lärt mig av det är när man säger att man jobbar agilt så jobbar man oftast inte agilt. Jag brukar ställa tre frågor för att avgöra hur förändringsbenägen och effektiv man egentligen är i sitt projekt.

  1. Vet ni vad alla andra i teamet och utanför gör?Kommunikation är a och o. Visualisering på olika typer av boards är det minsta man kan göra. Se till att muntligen kommunicera med varandra tämligen konstant är vad man borde göra.
  2. Jobbar ni tillsammans för att lösa problem?Samarbete, inte bara samverkan eller koordination, är vad som krävs för att bli effektiv. När hela teamet arbetar på en och samma user story och hjälper varandra att slutföra den, då samarbetar man. Mob programming är ett bra exempel.
  3. Försöker ni att hela tiden navelskåda er process och förbättra den?Kontinuerlig förbättring krävs för att man som team ska kunna bli bättre på det man gör. Det är faktiskt så att det till och med krävs för att bibehålla sin mognadsnivå. De team som saknar en förbättringsprocess, där man analyserar, experimenterar och följer upp (allra minst en timme i veckan), blir mer och mer omogna med tiden.

Vad svarar ni på de här frågorna?

p.s. min kollega Per Lundholm lade till frågan “Itererar ni över det ni levererat till produktion så att ni lär er från riktig användning av produkten och förbättrar den, eller, bygger ni i varje sprint ett inkrement av en sedan tidigare bestämd produkt?“. Högst rimligt att ställa den frågan då alternativ ett är en stor faktor till förändringsbenägenhet och till att man överhuvudtaget bygger rätt sak.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *